Laadukas eristys tuo Sipe Santapukille mielenrauhaa

Apulannan toimitusjohtajana ja rumpalina tunnetulla Sipe Santapukilla on meneillään ainutlaatuinen rakennusprojekti häikäisevän kauniilla paikalla, korkean kallion päällä Heinolassa Ruotsalaisen järven rannalla. Talon ääriviivat koostuvat tasakylkisistä kolmioista. Siihen tulee luonnonkiviseinät ja huomiota herättävät, kaarevat kattoelementit. Santaranta-nimisen talon on suunnitellut yhdysvaltalainen orgaanisen arkkitehtuurin mestari Eric Lloyd Wright.

Sipe Santapukki rakentaa unelmiensa järvenrantataloa Santarantaa. Hän haluaa käyttää kohteessa vain parhaimpia ja kestävämpiä materiaaleja, koska hän toivoo vielä jälkipolviensakin viettävän aikaa siellä.

RAKENNUSMATERIAALIEN LAADUN MERKITYS KOROSTUU

Santapukki on harrastanut remontointia viimeiset kymmenen vuotta yhdessä muiden apulantalaisten kanssa. Rakennusprojektit ovat opettaneet paljon paitsi remontointimetodeista, myös eri materiaaleista. Finnfoamin eristeetkin ovat tulleet vuosien mittaan tutuiksi.

Kun rakentaa kulttuurihistoriallista monumenttia, niin vain parhaat materiaalit tulevat kyseeseen. Eristeiden osalta Finnfoam oli itsestäänselvä valinta tässä projektissa”, Santapukki painottaa.

Santarannan vesikaton kaarevien elementtien eristämisessä Finnfoamin FF-PIR-eristeet olivat Santapukin mielestä ainoa vaihtoehto. Katossa on monta kaarta eri suuntaan ja on tärkeää, että kaarien sirous säilyy lopputuloksessa. Tämä asetti reunaehtoja eristeen paksuudelle. “Villaeristettä oltaisiin tarvittu puoli metriä, mikä olisi tuhonnut kattojen estetiikan. FF-PIR-eristeellä sama eristävyys saadaan huomattavasti ohuemmalla ratkaisulla: Kaaren sisälle riitti pari kappaletta kymmenen sentin eristelevyä”, Santapukki kertoo.

KOSTEUSTURVALLISUUS HOIDOSSA

Santarannan kolmisen metriä korkean kellarin kylkeen tulee Finnfoamin kellariin seinäeriste CW-300. Sen jujuna on pystysuuntainen ura, jota pitkin mahdolliset kondenssivedet valuvat anturan kautta maahan.

Tykkään, että Finnfoamilla on yksinkertaisilla asioilla tehty hyvää insinöörikehittelyä. Pystysuuntaisen kondenssiuran ansiosta eriste tarjoaa turvan vettä vastaan ikään kuin kummastakin suunnasta”, Santapukki sanoo.

Maanvaraisen lattian alle tulee keltaista klassista Finnfoam-eristettä. “Jos lattian alta yrittää puskea vettä, niin Finnfoam on niin tiivis, että eriste painaa kosteuden sinne minne kuuluukin, eli sepeliin ja salaojiin. Saan mielenrauhaa, kun tiedän, että minun ei tarvitse huolehtia kellarin kosteusongelmista”, Santapukki toteaa.

Kesällä 2025 Santaranta on tarkoitus saada vesikattovaiheeseen. “Sisätyöt ottavat sitten oman aikansa, ehkä pari kolmekin vuotta. Talosta tulee toivottavasti sukupaikka sadoiksi vuosiksi eteenpäin niin sen lopullisella valmistumisajankohdalla ei siksi ole niin kovasti merkitystä.”

“Tyylisuunnan filosofiassa rakennukset ikään kuin kasvavat maasta ja sulautuvat saumattomasti ympäröivään luontoon”, Santapukki kertoo.

Verkkosivuiltamme pääsee seuraamaan rakennusprojektin etenemistä: https://finnfoam.fi/materiaalipankki/videot/santaranta/